Tajemnicze „E”

Projekt edukacyjny  „Chemia w kuchni – tajemnicze E”

Cel:

  • skutki spożywania produktów w których występują substancje chemiczne oznaczone znakiem „E”

Projekt był realizowany od stycznia do marca 2017r. prze grupę uczniów z klas III:

  • Dominika Zganiacz
  • Julia Stolecka
  • Aldona Młynarczyk
  • Sara Bała
  • Julia Kowalska
  • Klaudia Chuda
  • Kacper Stolecki
  • Bartłomiej Kubka

Uczniowie pod kierunkiem p. Iwony Błońskiej zdobywali wiedzę o środkach chemicznych dodawanych do żywności i ustalali ich wpływ na organizm człowieka. Zbierali informacje o barwnikach, konserwantach, emulgatorach oraz utleniaczach.

Finałową częścią projektu było wykonanie portfolio zawierającego niezbędne informacje o substancjach oznaczonych znakiem „E”.  Wyniki ich pracy zostały zaprezentowane całej szkole w postaci wystawy  z niektórymi produktami spożywczymi zawierającymi znaczne ilości dodatków do żywności.

Poniżej efekty ich pracy:

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s